Η τυρόπιτα Αλοννήσου θεωρείται από τα πλέον χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα το οποίο ακόμη και σήμερα φτιάχνεται με την ίδια χρονοβόρα διαδικασία και τέχνη που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνονται και οι λεγόμενες λαχανόπιτες. 

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι η τυρόπιτα Αλοννήσου είναι η λεγόμενη και "Σκοπελίτικη" τυρόπιτα. Όπως θα δείτε από το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό παρακάτω μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είναι τελείως διαφορετικές η μια τυρόπιτα από την άλλη. Στην σχετική έρευνα που κάναμε ρωτώντας "παλιούς" Αλοννησιώτες, όλοι ανέφεραν ότι την τυρόπιτα Αλοννήσου την πήγαν ντόπιες γυναίκες στην Σκόπελο, οι οποίες παλιά συνήθιζαν να παντρεύονται Σκοπελίτες οπότε και μετακόμιζαν στο γειτονικό νησί. Με την πάροδο του χρόνου όμως η αυθεντική Αλοννησιώτικη συνταγή τροποποιήθηκε από τους κατοίκους της Σκοπέλου με διαφορετικό στυλ και τεχνική και πλεόν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά είδη.

Η παραδοσιακή τυρόπιτα Αλοννήσου φτιάχνεται με τα παρακάτω υλικά

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • νερό
  • αλάτι
  • τυρί φέτα
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που χρειάζεται για να φτιαχτεί μια τυρόπιτα δεν θα την βρείτε παντού στην Αλόννησο παρά μόνο σε λίγες ταβέρνες καθώς και στον Αγροτουριστικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Αλοννήσου. Να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε γύρω στα 15 με 20' για να την απολαύσετε αφού πάντα φτιάχνετε εκείνη τη στιγμή. Δοκιμάστε την και πραγματικά θα διαπιστώσετε ότι άξιζε η αναμονή σας με το παραπάνω!


 

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή Νηστικό Αρκούδι με τον Αλοννησιώτη Στάθη Παναγιωτόπουλο, όπου αναλυτικότατα θα δείτε την δημιουργία μιας Αλοννησιώτικης τυρόπιτας.