ΠΑΛΙΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ή ΧΩΡΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Παλιά ΑλόννησοςΠρόκειται για την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, που μετά τους σεισμούς του 1965 οι κάτοικοι του μετοίκησαν στο Πατητήρι. Σήμερα μόνο 15-16 οικογένειες κατοικούν εκεί μόνιμα τον χειμώνα. Μετά τους σεισμούς της δεκαετία του '80, η πλειοψηφία των παλιών κτισμάτων, αγοράστηκε από ξένους επισκέπτες, λάτρεις της παράδοσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, οι οποίοι τα επισκεύασαν, διατηρώντας ακέραιη την αρχιτεκτονική τους.

Το Παλιό Χωριό βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, με εποπτική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.Το κλίμα του είναι ευάερο και δροσερό, γι'αυτό και το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Απέχει μόλις 3 χλμ από το Πατητήρι, (λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού) και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί με τα τακτικά δρομολόγια του δημοτικού λεωφορείου, ή με ένα τα 4 ταξί που υπάρχουν στην Αλόννησο. Ακόμη η παλιά χώρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια μέσω ενός παλιού λιθόστρωτου μονοπατιού. Η διαδρομή με τα πόδια διαρκεί περίπου 20-30'.
Μέσα στο χωριό δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορήσει κανείς με μηχανάκι ή αυτοκίνητο λόγω των καλντεριμιών που υπάρχουν, παρόλ' αυτά υπάρχει αρκετά ευρύχωρο δημοτικό πάρκινγκ προς την πλευρά του νεκροταφείου. Κάνοντας βόλτα στα γραφικά δρομάκια της θα δείτε τον παλιό ανεμόμυλο του νησιού που έχει ανακαινιστεί σε κατοικία και αυτός, τα αλώνια, τα γραφικά εκκλησάκια και αν ο καιρός είναι καλός θα αγναντεύσετε τα ερημονήσια του Πάρκου, την Εύβοια μέχρι και το Άγιο Όρος. Τις απογευματινές ώρες θα αντικρύσετε τον άξιο θαυμασμού συνδυασμό της θάλασσας με το ηλιοβασίλεμα.

Στην παλιά Αλόννησο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν όμορφα παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακές κατοικίες μέσα σε μια ζεστή φιλική ατμόσφαιρα. Θα βρείτε επίσης διάφορα καταστήματα με είδη δώρων καθώς και πολλά οικογενειακά ταβερνάκια με ειδίκευση στις... σούβλες όπου θα δοκιμάσετε καταπληκτικό κοντοσούβλι και μια μεγάλη ποικιλία κρεατικών.

Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι του νησιού με παραδοσιακή μουσική, φαγητό, γλυκά, χορούς και από νωρίς γίνεται και η αναπαράσταση του παραδοσιακού Αλοννησιώτικου γάμου. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι και η αναπαράσταση του Αλωνίσματος που πραγματοποιείται αρχές Ιουλίου και που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλιάς Αλοννήσου.

Δείτε χάρτες της Παλιάς Αλοννήσου

Από τις πιο όμορφες στιγμές του χωριού είναι το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, όπου διοργανώνετε αναπαράσταση του παραδοσιακού νησιώτικου γάμου και ακολουθεί γλέντι μέχρι πρωίας. Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται είναι: η αναπαράσταση του αλωνίσματος (τον Ιούλιο) και μια συναυλία με έντεχνο τραγούδι στα παλιά αλώνια (συνήθως τον Αύγουστο, κατά την πανσέληνο).

Δείτε την ενότητα του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Αλοννήσου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την Παλιά Αλόννησο

/41

Δείτε την τοποθεσία της Παλιάς Αλοννήσου