Χάρτης της Αλοννήσου με τα χωριά και το οδικό δίκτυοΦτάνοντας στην Αλόννησο ο επισκέπτης θα έρθει στο Πατητήρι, όπου βρίσκεται το λιμάνι και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Το Πατητήρι αυτή τη στιγμή έχει ενωθεί με το διπλανό χωριό του Βότση, όπου με την ενδιάμεση παραλία του Ρουσούμ Γυαλού σχηματίζουν το Δήμο Αλοννήσου. Η πλειοψηφία του πληθυσμού κατοικεί σε αυτή τη περιοχή με τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μάρκετ και γενικά όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί κάποιος να τις βρει εδώ.

Μέχρι το 1965 που έγινε ο σεισμός οι κάτοικοι έμεναν στην κορυφή του λόφου 3χλμ μακριά από το Πατητήρι στην Παλιά Αλόννησο ή Χώρα της Αλοννήσου. Τη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των σπιτιών χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες κυρίως το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν εμποδίζει να είναι το σημείο συνάντησης των περισσοτέρων τουριστών και κατοίκων αφού η γραφική του ατμόσφαιρα, το καλό φαγητό, η νυχτερινή ζωή κτλ το κάνουν ως την πρώτη επιλογή για την βραδινή τους βόλτα.

Η Στενηβάλα βρίσκεται 9χλμ απο το Πατητήρι και έχει γίνει το στέκι των ιστιοπλόων αφού το ασφαλές λιμανάκι εκεί, μαζί με τις υπόλοιπες χρήσιμες παροχές που υπάρχουν, την καθιστούν απαραίτητο σταθμό του ταξιδιού τους πριν βγουν προς τα ερημονήσια του Πάρκου. Το άφθονο φρέσκο ψάρι που υπάρχει στις ταβερνούλες εκεί, την καθιστούν ένα πολύ ειδυλλιακό προορισμό και για τους καλοφαγάδες που επισκέπτονται το νησί.

Τα Καλαμάκια τέλος, είναι ο ανερχόμενος προορισμός αφού δεν έχει την πολυκοσμία των υπόλοιπων οικισμών με το φρέσκο ψάρι και τις αστακομακαρονάδες να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας στον Άγιο Δημητριο με το καλό φαγητό στα Καλαμάκια που είναι δίπλα σχετικά από την παραλία.