Θηλαστικά

Τα νησιά των Βορείων Σποράδων, λόγω της γεωγραφικής τους απομόνωσης, έχουν μια πανίδα μάλλον φτωχή σε είδη θηλαστικών. Ο δασοθαμνοποντικός (Apodemus sylvaticus), ο μικροεπίμυς (Ralius rattus), το πετροκουναβο (Martes foina) και διάφορα είδη νυχτερίδων χαρακτηριστικά για το μεσογειακό περιβάλλον είναι τα χαρακτηριστικά θηλαστικά που ζουν στις Βόρειες Σποράδες, καθώς και αρκετά αγριοκούνελα (Oryctolagus cuniculus), που όμως τα έφερε εδώ ο άνθρωπος.

Από το 1989 περίπου, ζουν στην Αλόννησο και σκαντζόχοιροι, αφότου κάποιος ντόπιος έφερε μερικά ζώα στο νησί. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι σκαντζόχοιροι αυτοί (Erinaceus concolor), πολλαπλασιάστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς και σήμερα τους συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε γωνιά του νησιού (ιδιαίτερα τα χαράματα ή το σούρουπο).
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος επεμβαίνει σε ένα φυσικό οικοσύστημα διαμορφωμένο μετά από χιλιετίες, δεν είναι δυνατόν να διαβλέψει ακόμα κανείς πώς θα επηρεαστεί η υπόλοιπη πανίδα του νησιού από την παρουσία αυτού του νεόφερτου είδους. Τα αυγά πουλιών που κλωσάνε τα αυγά τους στο έδαφος, ή τα αυγά ερπετών που μόλις και είναι θαμμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δεν τη γλυτώνουν από το σκαντζόχοιρο, που τα βλέπει σαν ωραίο μεζέ. Ο σκαντζόχοιρος ως ομοιόθερμο που είναι, κυκλοφορεί άνετα και σε ψυχρότερες συνθήκες, και κατορθώνει να τρέφεται με ευκολία πιάνοντας σαύρες και φίδια, που ως ποικιλόθερμα, δεν έχουν ακόμα δραστηριοποιηθεί.
Για πολύ καιρό τα αγριοκάτσικα στα Γιούρα θεωρούνταν η ιδιαιτερότητα της πανίδας των Βορείων Σποράδων. Όμως, όπως προέκυψε από ακριβέστερες μελέτες, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κοινά κατσίκια που έχουν επανέλθει σε άγρια κατάσταση. Ακόμα και έτσι αξίζει να τα προστατεύσουμε, όμως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί υπερβολικά, σε σημείο που να έχει αρνητική επίπτωση στην χλωρίδα του νησιού. Γνήσια άγρια κατσίκια στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη και στην Αντίμηλο των Κυκλάδων.
Μέχρι το 1990 περίπου, επιβίωνε ακόμα στο νησί Πιπέρι μια ράτσα βοδιών προσαρμοσμένα στο μεσογειακό κλίμα, που ζούσαν άγρια στη φύση, τα οποία μάλιστα αναφέρεται ότι εκτρέφονταν ήδη από τα αρχαία χρόνια. Όμως, από τη μια το κυνήγι και από την άλλη η έλλειψη νερού το καλοκαίρι, οδήγησαν αυτά τα ζώα σε εξαφάνιση.