Τοποθεσία της νήσου Γιούρα στο ΕΘΠΑΒΣ
Θέση: Βορειοανατολικά από τη Κυρά Παναγιά και νοτιοδυτικά από το Πιπέρι (N39°22.177' E24°08.914' αγκυροβόλιο με το μονοπάτι για το φυλάκιο).

Απόσταση από το Πατητήρι είναι στα 21νμ.

Έκταση: 11 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 570μ.

Τα Γιούρα ή αλλιώς η αρχαία Γεροντία, είναι ένας μεγάλος γκρίζος βράχος που βγαίνει μέσα από τα βαθυγάλανα νερά. Έχει έκταση μόλις 11 τ.χλμ και οι ακτές του είναι απόκρημνες και βραχώδεις. Η ψηλότερη κορυφή του είναι 570 μέτρα και στη μεγαλύτερη εκταση του καλύπτεται από πουρναρια, μακία και φρύγανα. Τα πουρνάρια κάποτε σχημάτιζαν ψηλό δάσος, την περίοδο όμως από το 1945 οι ντόπιοι έκοψαν τα ψηλότερα δέντρα για να φτιάξουν με το ξύλο τους κάρβουνο.

Από πολλούς περιηγητές εμφανίζεται και ως νησί του διαβόλου, γιατί το νησί είναι τόσο κακοτράχαλο, βραχώδες και κρημνώδες, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη που θα θελήσει να το περπατήσει. Απόλυτα δεμένα με αυτό το περιβάλλον είναι τα σπάνια αγριοκάτσικα.Στο νησί εξακολουθεί να επιβιώνει ένα είδος κατσικιού που θεωρείται άγριο, με την επιστημονική ονομασία Capra aegagrus f. hircus, όμως η καταγωγή του αμφισβητείται από τους ειδικούς. Στα Γιούρα συναντώνται πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας, όπως για παράδειγμα η Fritillaria sporadum, ένα λουλούδι της οικογένειας των ρινοπετάλων.

Ξακουστή είναι επίσης στα Γιούρα η σπηλιά του Κύκλωπα, όπου σύμφωνα με το μύθο ζούσε ο κύκλωπας Πολύφημος, που τυφλώθηκε από τον Οδυσσέα. Η είσοδος της σπηλιάς έκλεισε για τους επισκέπτες μετά το ατύχημα ενός τουρίστα πριν από αρκετά χρόνια, καθώς και για τα πραγματικά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν εντός της σπηλιάς, πιθανώς όμως να ξανανοίξει στα πλαίσια του Εθνικού Πάρκου, αν και κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Το νησί είναι σήμερα περιουσία του ελληνικού κράτους. Παλιά κατοικούσαν εδώ μοναχοί του Αγίου Όρους. Η ιστορία λέει ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, οι μοναχοί δέχτηκαν επίθεση πειρατών που αναζητούσαν εδώ καταφύγιο. Ο ένας και μοναδικός καλόγερος που κατάφερε να γλυτώσει, έζησε στις σπηλιές του νησιού μέχρι το 1840. Την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τα Γιούρα ήταν τόπος εξορίας για τους ανεπιθύμητους.

Στο νησί μπορεί να αποβιβαστεί κανείς μόνο από ένα μικρό όρμο στα νοτιοδυτικά. Θα το διαπιστώσετε βλέποντας και το μικρό εικονοστάσι αφιέρωμα σε έναν Αγιορείτη μοναχό όπου έζησε και μόνασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο νησί). Απο δω ξεκινάει ένα απότομο μονοπάτι για τη σπηλιά του Κύκλωπα και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Δίπλα στην εκκλησία θα βρείτε τα σπίτια από τους φύλακες που μένουν το χειμώνα εκεί ελέγχοντας τους κυνηγούς που πηγαίνουν για το κυνήγι των αγριοκάτσικων.

Στη δυτική ακτή, όπου υπάρχει μόνο ένα αγκυροβόλι, στη θέση της πηγής Πλατάνια, βρέθηκαν υπολείματα ενός ναού, πιθανότατα αφιερωμένου στο θεό Ποσειδώνα.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την καταπληκτική παραλία του Πνιγμένου-N39°24.132' E24°10.924', (λόγω ενός καλόγερου που βρεθηκε πνιγμένος στη παραλία), με λευκή άμμο και κατάλευκα μαρμαρένια βότσαλα. Συχνές κατολισθήσεις είναι στο ημερήσιο προγραμμα κυρίως λόγω των αγριοκάτσικων που περιπλανιούνται στους από πάνω γκρεμούς, χωρίς κίνδυνο λόγω της απόστασης από την παραλία. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχει και σπηλιά με φυσική σκιά σχεδόν όλη την ημέρα όπου αναβλύζει και νερό από τις σχισμές που έχει. Η θέα της Ψαθούρας απέναντι με το μοναχικό της φάρο είναι κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο.

Το νησί έχει και άλλη μια παραλία το Λιαδρομίτικο (N39°23.657' E24°09.662') πολύ μικρή σε μέγεθος αλλά μαγευτική με άσπρο βότσαλο.

Για όσους πάνε με σκάφος προσοχή γιατί το νησί δεν έχει ασφαλές αγκυροβόλιο, και τα σημεία όπου υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας είναι στο βόρειο άκρο του νησιού στο ακρ. Ερημίτης (N39°25.534' E24°10.348') πριν βγειτε για Ψαθούρα όπου υπάρχει μικρή κάλυψη Cosmote. Στην παραλία του Πνιγμένου έχει σήμα Vodafone ενώ WIND δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή.


Μερικές φωτογραφίες από το νησί και το σπήλαιο του Κύκλωπα (κάντε κλικ πάνω της για μεγαλύτερη ανάλυση)

/27


  • Βιβλιογραφία: ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ-Εθνικό θαλάσσιο πάρκο,Gerard Hau-Claus Peter Hutter, 1998