Τοποθεσία των νησίδων Δυο ΑδέρφιαΝότια από την Αλόννησο σε απόσταση 5,8 νμ. από το Πατητήρι βρίσκονται οι βραχονησίδες με το όνομα Δύο Αδελφοί που χωρίζονται μεταξύ τους από μία στενή λωρίδα θάλασσας. Ο "μεγάλος αδελφός" φτάνει σε ύψος τα 178 μέτρα και ο 'μικρός' τα 154 μέτρα. Φρύγανα και άλλα φυτά προσαρμοσμένα στο βραχώδεις έδαφος καλύπτουν την επιφάνεια τους. Στους Δύο Αδελφούς ζουν αρκετές δηλητηριώδεις οχιές.

Τοποθεσία της Κυρά ΠαναγιάςΘέση: Βορειοανατολικά της Αλοννήσου (N39°19.524' E24°05.414' -Μοναστήρι)

Έκταση: 25 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 299μ.

Με έκταση 25 τ.χλμ η Κυρα Παναγιά είναι το μεγαλύτερο από τα ερημονήσια. Οι λόφοι της κυμαίνονται μεταξύ 169 και 299 μέτρων. Ήταν η αρχαία Αλόννησος, μετέπειτα Πελαγονήσι. Σήμερα το νησί είναι ιδιοκτησία της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο μοναστήρι.

Θέση: Ανατολικά από τη Κυρά Παναγιά και τα Γιούρα.

Τοποθεσία της νήσου ΠιπέριΈκταση: 7 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 352μ.

Το νησί Πιπέρι και η θαλάσσια περιοχή γύρω του αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Ταυτόχρονα είναι και το πλέον δυσπρόσιτο νησί εφόσον δεν έχει κανένα προστατευμένο όρμο για να πλησιάσει καϊκι. Απόκρημνα βράχια κατεβαίνουν κάθετα στη θάλασσα απ'όλες τις μεριές του.Το βραχονήσι αυτό έχει έκταση 7 τ.χλμ. και ύψος κορυφών από 274 μέχρι 352μ. Συστάδες από πεύκα και μερικές μοναχικές βελανιδιές φυτρώνουν στο έδαφος του.

Τοποθεσία της ΠεριστέραςΘέση: Ανατολικά της Αλοννήσου

Έκταση: 16 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 259μ.

Η Περιστέρα εκτείνετε παράλληλα προς τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου και είναι ακατοίκητο. Το όνομα Περιστέρα το έλαβε από το σχήμα του, ενώ η ονομασία Ξηρό του δόθηκε γιατί υστερεί πολύ από την Αλόννησο ως προς την βλάστηση. Το έδαφός του καλύπτεται κυρίως από μακία και φρύγανα, όπου βοσκάνε λίγα κατσίκια. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 259 μέτρα.

Θέση: Νοτιοανατολικά από την Αλόννησο. (N39:04.13, E24:06.81 Όρμος Λιμάνι)

Απόσταση από το Πατητήρι 13 νμ

Τοποθεσία της Νήσου ΣκάτζουραΈκταση: 7,7 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 107μ.

Ανάμεσα στην Αλόννησο και τη Σκύρο βρίσκεται το χαμηλό νησί Σκάτζουρα με έκταση 7,7 τ.χλμ. και ύψος που φτάνει μόνο μέχρι τα 107μ. Και αυτό το νησί ανήκει στη μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, όπως και η Κυρά Παναγιά. Το εγκαταλειμμένο μοναστήρι βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Ήσυχο λιμανάκι για να πιάνουν τα καΐκια δεν υπάρχει στο νησί. Το έδαφος του καλύπτεται από μακία και φρύγανα και μερικούς ψηλούς κέδρους.

Περισσότερα Άρθρα...