Ο σβέλτος μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) είναι από τα πιο αξιοσημείωτα είδη πουλιών που θα συναντήσετε στα νησιά. Οι μαυροπετρίτες φωλιάζουν στα βράχια των ακτών και η διαπεραστική τους κραυγή ακούγεται από μακριά. Δεν είναι σπάνιο το θέαμα μέχρι και τριάντα γερακιών μαζί, καθώς συνηθίζουν να κυνηγούν ομαδικά, σε κοπάδια.
Το σπανιότερο από τα αρπακτικά πουλιά που φωλιάζει ακόμα στις βραχώδεις ακτές των Βορείων Σποράδων είναι ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus). Στη μορφή και στο σχήμα θυμίζει μεγάλο γεράκι και, αν ανήκετε στους τυχερούς, ίσως μπορέσετε να απολαύσετε το εντυπωσιακό θέαμα ενός σπιζαετου που κυνηγά κουνέλια.
Σπιζαετοί εντοπίστηκαν στην περιοχή του Πάρκου κυρίως στα νησιά Πιπέρι και Γιούρα. Ακόμα, στο Πάρκο μπορεί να συναντήσετε γερακίνες (Buteo buteo) και βραχοκιρκίνεζα (Falco tinnunculus).

Ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά του πλανήτη μας.

Η φώκια Monachus-Monachus ή Μεσογειακή φώκια ή φώκια Μοναχός, είναι θαλάσσιο θηλαστικό και ανήκει στην οικογένεια των Φωκιδών. Αρχαία Ελληνικά νομίσματα την αναπαριστούν και αποσπάσματα από τον Ομηρο την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές. Σήμερα, ο βιότοπος της έχει περιοριστεί σε μικρά ακατοίκητα νησιά, απρόσιτες βραχώδεις ακτές και σπηλιές.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Ζώνη Β'

Επιτρεπόμενες Δραστηριότητες

Ολόκληρη η Β Ζώνη είναι επισκέψιμη χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, εκτός από την ελεύθερη κατασκήνωση στην ύπαιθρο και το άναμμα φωτιάς που απαγορεύονται. Η κολύμβηση, η πεζοπορία και οι καταδύσεις είναι από τους πλέον ενδιαφέροντες και εύκολους τρόπους επαφής με τη φύση. Ακόμη επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία, φυσικά σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζει ο Αλιευτικός κώδικας.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Ζώνη Α'

Σας Καλωσορίζουμε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus, το σπανιότερο θηλαστικό στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση στον κόσμο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΘΠΑΒΣ