Τα Τσουκαλιά ή "Τσκαλιά¨στην τοπική διάλεκτο είναι η μεγαλύτερη παραλία της βόρειας πλευράς του νησιού.

Η διαδρομή είναι άσφαλτος εως την παραλία μέσα σε μία πανέμορφη διαδρομή από το πιο πυκνό πευκοδάσος του νησιού.

Όταν φτάσετε στην παραλία κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα όπου μπορείτε να παρκάρετε άνετα στην μεγάλη αλάνα ακριβώς πίσω από την παραλία.

Εκεί θα διαπιστώσετε διάσπαρτα χιλιάδες σπασμένα κεραμικά τα οποία είναι απομεινάρια του αρχαίου αγγειοπλαστηρίου που βρισκόταν στην περιοχή.

Τοποθεσία της παραλίας Τσουκαλίιά

Οι σωροί που υπάρχουν εκεί είναι ευτυχώς χαμηλής αρχαιολογικής αξίας αφού στην ουσία είναι οι σωροί από τα ελαττωματικά κεραμικά που έβγαζε το αγγειοπλαστήριο τότε. Το αρχαίο λιμάνι έχει πλέον βυθιστεί ενώ οι εγκαταστάσεις του αγγειοπλαστηρίου που είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις έρευνες που είχαν γίνει προ ετών, περιμένει υπομονετικά την αρχαιολογική σκαπάνη.

Η παραλία έχει χοντρό και ψιλό βοτσαλάκι μέσα και έξω από την παραλία. Η καλύτερη ώρα να πάτε είναι αργά το απόγευμα όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο με ηλιοβασίλεμα, μια μαγευτική εμπειρία για όσους το έχουν επιχειρήσει.

Να την προτιμήσετε όταν δεν έχει καθόλου αεράκι.

Θεωρείται αρκετά καλό μέρος για να παρατηρήσετε με τη μάσκα τον βυθό της περιοχής όπως και γενικά όλη την βόρεια πλευρά του νησιού.

Στην περιοχή δεν υπάρχουν ταβερνάκια, ομπρέλες κτλ ούτε για δείγμα γι' αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε προς τα εκεί καλά προετοιμασμένοι.

Χρόνος διαδρομής:

Απο το Πατητήρι/Παλιό Χωριό περίπου 15-20' με μηχανάκι/αυτοκίνητο


Μερικές φωτογραφίες απο τα Τσουκαλιά

/7