Άγιος ΠέτροςΗ παραλία του Αγίου Πέτρου είναι ομαλή με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι με φυσική σκιά το απόγευμα, ασφαλής για μικρά παιδιά.

Η ονομασία της οφείλετε στον ομώνυμο ναό βυζαντινής περιόδου που υπήρχε στην περιοχή υπολλείματα του οποίου μπορείτε να δείτε επί του λόφου και διατηρούνται σε ύψος 0,50-2.50 μ. περίπου, μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Πρόκειται για υπολείμματα μονόκλιτου βασιλικής με νάρθηκα, η οποία απολήγει ανατολικά σε ημικυκλική κόγχη. Στο μέσο του δυτικού τοίχου του νάρθηκα ανοίγεται

Map of Alonissos with roads and beaches agiospetros

 είσοδος και απέναντι της δεύτερη είσοδος οδηγεί στον κυρίως ναό. Στη κόγχη του ιερού ανοίγεται παράθυρο και 0.35 μ. κάτω του παραθύρου εξωτερικά ενισχύεται η κόγχη με ημικυκλικό κρηπίδωμα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κυρίως ναού είναι 15x9 μ., του νάρθηκα 9X3.20 μ. και η κόγχη του Ιερού έχει διάμετρο 3.20 μ. Οι τοίχοι, πάχους 0.65 μ., είναι κατασκευασμένοι από αργολιθοδομή και αραιή χρήση πλίνθων. Μέσα στα κρημνίσματα ευρίσκονται θραύσματα κεράμων, πλίνθων και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη: ένα κιονόκρανο αμφικιονίσκου με ανάγλυφους σταυρούς και δυο απλά τεκτονικά κιονόκρανα.

Παίρνοντας το καλντερίμι μπορείτε να έρθετε με τα πόδια από το διπλανό ψαροχώρι της Στενηβάλας (7' με τα πόδια).


 

Χρόνος διαδρομής:

Με μηχανάκι/αυτοκίνητο από το Πατητήρι 25'

Με τα πόδια 7'-10' χρησιμοποιώντας το καλντερίμι από Στενηβάλα.


 

Μερικές φωτογραφίες από την παραλία του Αγίου Πέτρου

/6