Η σημερινή Αλόννησος είχε το όνομα Ίκος κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων. Η ιστορία της αρχίζει από την παλαιολιθική περίοδο, όταν ενώθηκε το νησί με τα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων και τη Θεσσαλία.

Η ανακάλυψη των προϊστορικών ζώων και των ανθρώπινων εργαλείων στο Κοκκινόκαστρο μας οδηγεί στη "περίοδο του Νεάντερταλ" (100.000 Π.Χ.). Επιπλέον πολλά παλαιολιθικά εργαλεία έχουν ανακαλυφθεί και σε άλλες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 Π.Χ.) το νησί κατοικήθηκε. Σύμφωνα με την παράδοση, άτομα από την Κρήτη με αρχηγό τον πρίγκηπα Στάφυλο έκαναν αποικίες στην Πεπάρηθο (Σκόπελος) και Ίκος (Αλόννησος). Πολλά φυσικά αγαθά και η γονιμότητα του νησιού προσέλκυσαν τους κρητικούς. Αυτό συνέβη τον 16ο αιώνα Π.Χ.

Οι κρητικοί εφάρμοσαν την καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελώνα στην Ίκο όπως και στη Σκόπελο. Στην κλασσική περίοδο η Ίκος ήταν διάσημη λόγω της άριστης ποιότητας του κρασιού της.
Αργότερα η Ίκος έγινε μια Μυκηναϊκή αποικία (14ος-13ος αιώνας). Η αρχαία παράδοση συνδέει το νησί με τη Θεσσαλία περισσότερο απ' ό,τι με την Κρήτη. Η Μυκηναϊκή πόλη πιθανώς βρισκόταν κοντά στη θάλασσα. Η περιοχή Κοκκινόκαστρο είναι πολύ κατάλληλη για το ίδρυση μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Εν πάση περιπτώσει πριν από τους κρητικούς και τους Μυκήνες οι Προέλληνες εγκαταστάθηκαν πάνω στην Ίκος. Μεγάλοι ανθρώπινοι σκελετοί έχουν ανακαλυφθεί σε πολλούς αρχαίους τάφους, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από αυτούς τους Προέλληνες του νησιού.
Στο τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου ο πατέρας του Αχιλλέα, Πηλέας προσκλήθηκε στην Ίκο από κάποιον Μόλη, τον τότε άρχοντα του νησιού, και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του. Η παράδοση λέει ότι στην Ίκο υπήρξε ο τάφος του Πηλέα. Πιθανώς ήταν ένας μεγάλος θολωτός τάφος, που ήταν γνωστός στα αρχαία χρόνια. Μπορούμε να πούμε ότι η Αλόννησος κατοικήθηκε πολύ πυκνά στους προϊστορικούς χρόνους.

Προϊστορικά μνημεία
Απομεινάρια από την Λίθινη εποχή έχουν βρεθεί στο μικρό νησί Βράχος στο Κοκκινόκαστρο, το 1970. Στη βόρεια πλευρά της Αλοννήσου κοντά στην παραλία Μεγάλη Άμμος, υπάρχουν μεγάλα απολιθώματα από ένα προϊστορικό ζώο. Οποιοσδήποτε η Αλόννησος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους παλαιοντολόγους. Στο εσωτερικό του νησιού στο Καστράκι, έχουν ανακαλυφθεί νεολιθικά εργαλεία. Στο Ρουσούμ γυαλό πριν από πολλά χρόνια οι κάτοικοι ανακάλυψαν θολωτούς τάφους, αλλά τους κατέστρεψαν.     
   
Βιβλιογραφία:
Αλόννησος κ Ερημονήσια - Αδαμάντιος Σαμψων (Έκδοση της εφημερίδας των Βορείων Σποράδων)